Porządna praktyka higieniczna jest ważna
Dobre praktyki higieniczne obejmują umycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety czy dotknięciu zwierząt, wielokrotne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a także dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na dotyk z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje dodatkowo noszenie maseczek ochronnych i trzymanie dystansu od innych. gmp/ghp GHP i GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa istotne systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie branży żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują stosowny poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu umożliwienia bezpieczeństwa żywności i produktów. GMP/GHP gwarantują, że procesy są ściśle nadzorowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają ponadto na celu hamowanie i osłabianie skutków zabrudzenia żywności i wyrobów.